HTML

Vot Roccija!

Oroszország nem Moszkva. És nem is Szentpétervár. Az ország Murmanszktól Vlagyivosztokig, és ami közötte van.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Kis orosz valóság ma.

2009.03.08. 01:39 NagyIgnac

Az orosz nő.

Címkék: orosz oroszország nőnap szolidaritás

A kislányok megszólítása gyévocska, míg a serdülést követően már a gyévuska megszólítás dukál. A kislányok kikérik maguknak, ha a tudatlan külföldi véletlen legyévuskázza őket, míg a hétköznapokon így szólítja meg egy férfi a harminc éves eladót a boltban, amikor mondjuk gyufát akar venni. Az asszonyok zsensinák, de külön kultusza van a bábuskáknak, azaz nagymama korú "anyókáknak", aki egyenesen elárasztják az országot. Az irántuk érzett köztisztelet mára elkopott, és mint problámás társadalmi rétegre tekintenek rájuk, akiknek férjük halála után a havi pár ezer forintos nyugdíjból már csak a pletykára és akadékoskodásra futja.

---

Első látásra szembetűnően több a nő az orosz utcán, mint férfi. Erre több magyarázat is kering. A legoptimistább szerint a nők szerepvállalása egyszerűen csak nagyobb, mint a férfiaké. Másik a férfiak korai halandósága, illetve az alkoholizmmus. Látható: egyik magyarázat következik a másikból. A valós ok valószínűleg az előbb felsoroltak összessége, ám ez az orosz nőt egyáltalán nem vigasztalja.

Már kisgyermekkorban is ellenállóbbak,  mint a fiúk, akikből iskoláskorban előbújik a versengés, ami meglepő agresszióban (mint játék) és kis idő múlva alkoholfogyasztásban nyílvánul meg. Egy 15 éves így lányka minden ügyességét be kell vesse, hogy ép, józan tizenéves fiút találjon magának. Talán ennek tudható az orosz nők erős sminkelése. Az ügyességhez tartozik még a testhet tapadó szűk farmer, illetve az utóbbi években a derék alá érő hosszú haj, amit - ha nincs idő várni - borsos összegekért toldanak meg az erre szakosodott szalonok. A szovjet időkben iskolai előírás lehetett a hosszú haj mellett a szoknya viselése is, ami jó hatással volt a nőies viselkedésre.
E hagyomány a tizenéves lányok közt ma is él.

Minden orosz nő álma Itália és benne egy olasz macsó, akinek hitvese lehet. Vagy ha nem lehet, jó találni valaki külföldit, aki elvisz innen. Ha azonban ez sem sikerül, a gyér kínálat miatt érdemes hozzámenni az első olyan fiúhoz, aki mellett ki lehet bírni egy életet. Ha rendes, ritkán vagy keveset iszik, és még irányítható is, esetleg már állása van, akkor kár vesztegetni az időt. Tapasztalatszerzés majd utána, a tizenéves kor végén, a huszonéves elején.

Idővel az elkelt nők sorsa közelít pártában maradt társaikéhoz: a magányosodás oka lehet a férjek gyakori alkoholismusa, nem ritkán hűtlensége, vagy egyszerűen csak: lemondó unottsága. Elvált, és újraházasodott nőről nem hallani. Inkább a munkába és a társasági életbe menekülnek, színházba, koncert estekre járnak, de szemükben már nem csillog a vágy, határozott tekintetük beletörődést rejt.

A fiatalok megpróbálnak karriert építeni, erre a nagyobb városokban a szorgalmasaknak és tanultaknak jó esélyük van. Vidéken kisbolt, butik nyitása jelenthet kiugrást. A hivatalnoki munka kevésbé jellemző, a csinovnyikok megmaradtak férninak. Emelett szinte egyeduralkodóak humán területen, egy vidéki nagyváros iskolájában a 40 fős tanári karból csak a karbantartó a férfi. De ott helyezkednek el, ahol tudnak, ahová nincs elég alkalmas férfi: ugyanezen nagyvárosban a villamsovezetők 60%-a és trolibuszvezetők fele 40 év feletti nő, s látni út szélén kormányra borulva alvó kukásautó sofőrt, miközben a hatvan éves nénike sárga mellényben lapátolja a szemetet a platóra.

Az orosz nő kevés segítségre számíthat, ezért mindent igyekszik önmaga megoldani. Ez szívossá teszi, így jóval tovább él aktív életet (bábuska), mint férfitársai. Szépsége mellett tehát ügyes, gyakorlatias és praktikus teremtés.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://votroccija.blog.hu/api/trackback/id/tr79988545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása